Veel gestelde vragen

Als doorstromer heb je al eens eerder een huis gekocht. Je weet dus een beetje hoe een hypotheekaanvraag in zijn werk gaat. Toch is het weer een hele nieuwe ervaring waarbij veel vragen kunnen opkomen. Speciaal voor doorstromers zetten wij de meest gestelde vragen op een rijtje.

Kan ik mijn huidige hypotheek houden?

Als je oude hypotheek nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning, dan kun je deze in veel gevallen meenemen. Eigenlijk sluit je wel een nieuwe hypotheek af, maar neem je je huidige hypotheekrente mee.

Soms is het echter gunstiger om een nieuwe hypotheek af te sluiten, omdat de hypotheekrente lager is of omdat de voorwaarden ergens anders gunstiger zijn. Wij kunnen je goed adviseren over alle mogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak.

Mag ik de kosten koper betalen met de overwaarde?

Als je je huis verkoopt met voldoende overwaarde, dan kun je deze overwaarde gebruiken om de kosten koper voor de nieuwe woning van te betalen. Dit gaat via de notaris.

Wat kan ik nog meer doen met de overwaarde?

Als je je huis verkoopt met overwaarde dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat je, om aanspraak te maken op volledige hypotheekrenteaftrek, je overwaarde moet gebruiken voor je nieuwe woning. Je kunt de overwaarde dus inbrengen in je hypotheek, waardoor je maandlasten dalen, of de overwaarde gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Gebruik je de overwaarde voor andere doeleinden, zoals een nieuwe auto of een vakantie, dan maak je voor dat deel van de overwaarde geen aanspraak op hypotheekrenteaftrek. 

Eerst verkopen of eerst kopen?

Als je precies wil weten wat je budget is voor je nieuwe woning, dan is het verstandig om eerst je huidige woning te verkopen. Zo voorkom je ook dubbele woonlasten. In de praktijk komt het tegenwoordig ook vaak voor dat mensen die eerst een nieuwe woning kopen, voordat ze hun oude woning te koop zetten. Vaak krijg je dan te maken met een overbruggingskrediet.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is nodig als de overwaarde van je huidige woning nog niet is vrijgekomen en je daar wel over wilt beschikken bij de koop van je nieuwe huis. Je leent dan tijdelijk het bedrag dat vrij zal komen uit de verkoop van je huidige woning, zodat je niet hoeft te wachten tot deze is verkocht en betaald. 

Wat gebeurt er met de woonverzekeringen?

Vaak is het mogelijk om je woonverzekeringen mee te nemen. Je geeft je nieuwe adres door aan de verzekeraar en die bepaalt of jouw premie stijgt, daalt of gelijk blijft naar aanleiding van o.a. de oppervlakte en ligging van de woning. Een verhuizing kan ook een goed moment zijn om eens te vergelijken of je bij een andere verzekeraar niet goedkoper uit bent.

Ben jij op zoek naar je volgende woning of heb je er al één op het oog? Maak dan vrijblijvend een afspraak met La Rivière. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.

× Hoe kan ik je helpen?